Klatring og klatreuttrykk

Hva har mugger med klatring å gjøre, og hva mente de som sa “belay bitch”? Les mer om klatring, klatreuttrykk i denne artikkelen og kom deg over cruxet!

Klatring for alle – eller proffene? 

Ingen forventer at du vet hvordan du bruker en autobelay, eller hvorfor du skal binde en åttetallsknute sånn helt uten videre. Det er viktig å huske på at selv de som piler opp en av de vanskeligste klatrerutene også har vært ferskinger en gang! 

jente-som-driver-med-klatring-på-autobelay

Ulike typer klatring og klatreuttrykk

På klatresentrene våre kan du utforske ulike typer klatring og finne ut hva som passer best for deg.  

Autobelay: 

Det engelske uttrykket “to belay”, betyr å stoppe noe. Autobelay er en automatisk selvsikringsmaskin. Med autobelay kan du klatre uten å ha med deg en sikringspartner. Enten du faller eller ønsker å komme ned, firer autobelayen deg trygt ned.

Via Ferrata: 

Via Ferrata betyr “Via jernvei”. En Via Ferrata er en spennende klatresti hvor du følger en solid stålvaier for å komme deg fra A til B. Via Ferrataen er utstyrt med ulike elementer som du må navigere deg gjennom, noe som gjør den spesielt populær blant eventyrlystne klatrere! Vi har innendørs Via ferrata-klatreløyper på alle våre Høyt Under Taket klatresentre.

Buldring: 

Ordet “buldring” er en fornorsket variant av “boulder”, som betyr stor stein. Buldring kan gjøres både utendørs, og innendørs. Hos Høyt Under Taket har vi spennende buldrevegger som tester styrken, koordinasjonen og utholdenheten. Når du “buldrer”, så klatrer du uten sikring – alt du trenger er klatresko og kalk for å sette i gang!

Topptau: 

Når du klatrer på topptau, betyr at du klatrer på tau, og at sikringstauet er festet øverst i veggen. Topptauklatring gir deg muligheten til å utforske ulike klatreruter med varierende vanskelighetsgrader. Skal du klatre på topptau uten autobelay, må du ha en sikringspartner med topptaukort. Vi tilbyr jevnlige topptaukurs, så du og den du vil ha med deg på klatring kan sikre hverandre! 

Ledklatring: 

Ledklatring (fra det engelske bly/lede), er en mer avansert form for klatring. I motsetning til topptau, fester du selv sikringstauet i ulike mellomforankringer (fester) i klatreveggen, mens du klatrer. Også her trenger du en som sikrer deg på bakken, og den som sikrer deg må ha gjennomført et ledkurs, også kjent som brattkortkurs. Det er anbefalt at både du og den som sikrer har tatt brattkortkurset fordi det gir en solid forståelse av klatring og sikring!

kvinne-som-bruker-kanhook-i-via-ferrata-klatreløype

Klatreutstyr du trenger

Klatring krever egentlig ikke mye utstyr, men det du trenger av utstyr er derimot veldig viktig! Dette trenger du før du tar fatt på dine første klatregrep (i tillegg til en god dose humor og litt juice i armer og bein!). 

Klatresele: 

Velg en passende størrelse som sitter godt (den størrelsen du vanligvis bruker er en okay rettesnor!). En for stram eller for løs sele er både upraktisk og lite ideelt. Du trenger ikke klatresele når du skal buldre.

Klatresko: 

Føles titil og tåtil litt beklemt? Klatresko skal være litt trange rundt tærne, da gir de best feste i klatreveggen! 

Kalk: 

Svette hender kan gjøre klatringen litt for spennende. Kalk i håndflatene hjelper!

Kanhook: 

Kanhook er en krok som vi bruker for å feste klatreselen din til Via ferrata-klatreløypene våre. Kanhook sørger for at du er koblet til stålvaieren som følger klatreløypene til enhver tid. 

Karabiner: 

Karabiner er kroker som brukes til å feste autobelay eller taubremsen til selen din. Hvis du skal sikre noen under tauklatring, bruker du en karabiner mellom selen og taubremsen. Når du klatrer i tau selv, bruker du en karabiner festet til tauet og selen din. Denne må du klipse på og låse skikkelig. 

Sikringstau: 

Dette tauet er din livlinje når du klatrer! Tauet festes i selen din for å gi støtte og trygghet under klatringen. 

Sikringswire:

Dette er det samme som en stålvaier, og du finner disse på alle våre Via ferrata-klatreløyper. Her kobler du deg på med en kanhook (krok). 

Sperreseil

Brukes som et signal til andre om at du er oppe i klatreveggen! Sperreseilet henger ved autobelayene på klatresenteret og skal legges flatt på bakken når du skal bruke autobelay. På denne måten gjør du det tydelig for andre klatrere at du er oppe i klatreveggen og unngår å skape farlige situasjoner.

Taubrems: 

Taubremsen gjør nettopp det den beskriver: bremser tau. Taubremsen klemmer tauet og skaper friksjon, noe som gjør det mulig for den som sikrer å «låse» sikringstauet, så tauet du klatrer i ikke blir for slakt. Jo slakere tau, jo større fallhøyde. Autobelay eliminerer behovet for taubrems ettersom den gjør den samme jobben automatisk.

Taulengde:

Når du klatrer mater den som sikrer deg ut lengder med tau etter hvert som du kommer høyere opp i klatreveggen. Du skal ha nok tau foran deg til at du kan klatre komfortabelt og effektivt, samtidig som tauet ikke blir for stramt eller for slakt. 

Webbing: Er et sterkt flattrykt materiale som brukes i klatreseler og på autobelay-systemet. Du kan tenke på webbing som et bånd eller et belte laget av slitesterkt stoff.

Åttetallsknute: 

Denne knuten knytes dobbelt på sikringstauet til selen til personen som skal klatre. Åttetallsknuta er en sikker knute som ikke løsner av seg selv og er enkel å løsne igjen.

Kameratsjekken i klatring

Finn standplassen – det er her klatreeventyret begynner, og det er også der sikreren din skal stå for å gi deg trygghet. Før du klatrer må du utføre kameratsjekken – dette er en del av sikkerhetsreglene og skal gjøres HVER GANG du skal klatre. Dette handler om at både du som klatrer og sikreren din må dobbeltsjekke at utstyret er riktig festet. Slik utfører dere kameratsjekken: Gi utstyret en solid røsk, både i klatresele, stropper og sikringstau, for å forsikre dere om at ingenting er løst og at dere er klare for action. 

jente-som-ligger-på-bakken-og-ser-opp-ved-siden-av-et-sperreseil

Dette barnet ble kameratsjekket av en instruktør og tar seg heldigvis bare en hvil.

Klatreuttrykkene du bør kunne 

Sist, men ikke minst – her er noen klatreuttrykk du kan briljere med når du skal klatre hos Høyt Under Taket!

Aggressive sko:

Klatresko med en kurvet form som gjør det enklere å klatre på bratte vegger. Hos oss kan du låne aggressive sko når du leier utstyr!

Belay bitch/belay monkey:

Dette høres verre ut enn det er! Det er egentlig en kjærlig betegnelse. Hvis du er en belay bitch, betyr det at du sikrer partneren din mens han eller hun klatrer. En nøytral variant er «belay monkey».

Crashpad:

Er en madrass du kan legge under deg der du buldrer. Den sørger for at du lander mykt hvis du ikke klarer å holde deg fast!

Crimp:

Et grep som er så bittelite at du må bøye fingrene i 90 grader for å holde deg fast.

Crux:

Når noen nevner «crux», refererer de til den vanskeligste delen av en klatrerute. Cruxet kan være fysiske hindringer, som en gradvis utoverlent klatrevegg, eller en spesifikk bevegelse som er avgjørende for å komme videre. 

Flashe:

Som nybegynner innen klatring, kan det «å flashe» være nyttig! Det betyr å se noen andre klatre ruten før du prøver deg selv. På den måten kan du få noen tips om hva du bør eller ikke bør gjøre mens du klatrer.

Fotarbeid:

Selv om det minner mest om dansing, er fotarbeid faktisk veldig viktig i klatring. Godt fotarbeid, med presis plassering og overføring av kraft, er noe du bør øve mye på!

Monkey index:

Klatrerens armspenn i forhold til kroppen (jo lengre armer, jo høyere monkey index!).

Mugger/jug:

Også kjent som «bøttetak», «bøttegrep» og «jugs», er et stort og godt grep. 

On-sight:

Hvis du on-sighter en rute, betyr det at du klatrer den uten å vite annet enn hvor ruten går og hvilken vanskelighetsgrad den har. Du starter med blanke ark!

Overheng:

Når du klatrer på vegger som er bratte (går utover i rommet). 

Pinch:

Er et grep hvor du må klype for å få tak (tommelen på den ene siden av taket, de andre fire på den andre siden). 

Klatring for alle hos Høyt Under Taket

Betyr at du kan klare hva du vil hos oss! 

Klatring for alle hos Høyt Under Taket

Du trenger ikke å være proff på klatring og klatreuttrykk for å klatre hos oss! Nå som du at mugger ikke er noe verre enn vennlige klatrehåndtak og at «belay bitch» og «belay monkey» beskriver hvilken rolle du har som sikrer, så håper vi du finner din plass hos oss.

Velkommen til Høyt Under Taket – ditt ultimate klatreparadis!

Klar for å klatre?

Opplev klatring som gir deg mestringsfølelse i sikre omgivelser.

Medlemskap