Vil du lære deg å buldre?
Prøv buldring hos Høyt Under Taket klatresentre.
Buldring er ingen moderne oppfinnelse innen klatring. Faktisk så har buldring røtter tilbake til 1850-tallet, da det ble brukt som en form for lek og trening. Ordet «buldring» stammer fra det engelske «boulder», som betyr steinblokk. Enkelt sagt, buldring handler om å klatre på store steinblokker og klipper uten bruk av tau – kun med hjelp av dine egne ferdigheter og klatresko.
Les mer om buldringens historie her
En av de mange fordelene med buldring, er at du kan hoppe rett inn uten å måtte lære kompliserte tauknuter eller delta på kurs for å starte. Det eneste du trenger er klatresko, kanskje litt kalk på hendene for et bedre grep, og du er klar til å gyve løs på problemene i buldreveggen.
Mange lurer på om buldring er trygt. Det er vanlig å bruke tjukkaser under hvert bulder, så du lander mykt om du glipper taket eller når du er ferdig med å gå et bulder. Den enkleste måten å si det på, er at vi bruker tjukkaser under hvert bulder, men kaller dem litt forskjellige ting av hengig av hvor du klatrer.
Buldre ute: Crashpads
Buldre inne: Fallunderlag.
Når du klarer å fullføre en bulder, sier vi at du har «gått et bulder». Et bulder kan være alt fra å mestre en enkelt, utfordrende bevegelse til å klatre opp, sidelengs eller diagonalt i buldreveggen.
Buldring er litt som et puslespill, hvor brikkene er det mentale og det fysiske – hvor disse to elementene må jobbe samtidig for at ting skal falle på plass! I tradisjonell klatring kaller vi det en «klatrerute», mens i buldring kaller vi det et «problem». Hvert problem krever en unik løsning av bevegelser og teknikker for å nå toppen. Men ingen fare, du trenger ikke være proff eller ekspert på problemløsning for å buldre! Mange må øve en del før de får til å gå et bulder.
Hos Høyt Under Taket bruker vi fargekoder for å hjelpe deg med å finne ruter som passer til ditt ferdighetsnivå. Hver farge representerer en vanskelighetsgrad på Fontainebleau-skalaen, som starter med enkle ruter og øker gradvis i vanskelighetsgrad. For eksempel vil en rute gradert som 3 passe for deg hvis du er nybegynner, mens en rute gradert som 7 er for de som er drevne i buldre-gamet!
Innendørs buldring er en perfekt inngangsport til alle former for klatring, men det er også en sport hvor du kan delta i mesterskap og OL (!).
Buldring bygger grunnstyrke og gir deg bedre forståelse av kroppen din og bevegelsene du må mestre. I tillegg er det en sosial aktivitet hvor du kan knytte bånd med venner og instruktører. Buldreveggene hos oss er ikke like høye som klatreveggene av åpenbare grunner, men det gjør det også lettere å snakke med andre underveis i buldringen.
Alle våre 5 klatresentre tilbyr buldrevegger og aktiviteter for både nybegynnere og erfarne buldrere. Velg klatresenteret du ønsker å besøke og les mer om buldring under fanen «Ditt første besøk».
Trykk på den oransje knappen for å velge ditt klatresenter 👇🟠