Er kalk en hype, eller har det faktisk noe for seg?
Bli med når vi utforsker om du også bør klatre med kalk.
Fra å være byggemateriale til kosttilskudd – kalk er et allsidig produkt som også gir oss også et suverent grep på glatte overflater!
Kalk finnes naturlig i kalkstein og går under navnet kalsiumkarbonat. Når du klatrer med kalk må du kjøpe en egen type klatrekalk, som består av både magnesium og karbonat (magnesiumkarbonat). Denne kalken er spesielt utviklet for å avstøte vann og gi deg et godt grep selv om du har svette hender.
Men hvorfor er kalk så viktig for klatrere? Jo, det handler om å holde hendene tørre og forbedre grepet. Kalk har nemlig en imponerende evne til å absorbere fuktighet fra hendene dine og gi økt friksjon mellom huden og klatregrepet. Du får et bedre grep, bedre kontroll og det blir enklere å holde deg fast!
Funfact: Kalk bidrar også til å beskytte hendene fra kutt og sår fordi det tørker opp huden.
Det finnes tre typer kalk: løskalk, kalkball og flytende kalk. Hva velger du å fylle kalkposen din med, handler mest om smak og behag. Vi selger kalk i alle variantene.
Løskalk består av tørr, pulverisert kalkstein som påføres ved at den gnis inn i huden. Denne kalken kommer i to varianter, enten fin- eller grovmalt, avhengig av hvor mye «kalk-kraft» du ønsker å slå deg løs med. Denne kalken er ofte best egnet for utendørsklatring. Grunnen til det er at løskalk avgir denne typiske “hvite støvskyen” som sprer partiklene raust omkring innendørs klatresentre. Verken godt for dine lunger eller de klatresenter-ansatte som må stå i det hver eneste dag.
Flytende kalk har sine fordeler og ulemper.
Blant fordelene: En teskje flytende kalk i hendene gir deg feste helt ut i fingertuppene. Den tørker raskt, varer lenge, og er godt egnet til innendørs klatring og buldring!
Og ulempene: Flytende kalk kan oppleves som klissete og har dessverre noen negative kvaliteter. Flytende kalk tilsettes ofte resin (også kalt kvae) fra furutrær. Resin sørger for at du får et godt og klebrig grep om klatretakene. Dessverre blir resinet i den flytende kalken overført til klatregrepene, når den varmes opp av hendene dine. Når resinet kjøles ned igjen, etterlater resinet spor på klatretakene som er vanskelige å fjerne.
Av denne grunn forbyr noen klatresentre bruken av flytende kalk. Høyt Under Taket selger bare flytende kalk uten resin – du får like godt feste og sporløs ferdsel!
Les mer om løskalk versus flytende kalk.
I kalkballen er løskalken samlet i en nettingball som gir fra seg kalk hvis du klemmer på den. Kalken holdes på plass og sørger for at du kan holde fokus på grepet og ikke griser for mye. En annen fordel er at kalkball fører til mindre søl og lavere forbruk av kalk. Noen opplever at det kan være litt vanskelig å få nok kalk på hendene med en kalkball, og må jobbe litt mer for å få riktig mengde.
Vi vil være gode for både naturen og oss selv! Så her er noen ting å tenke på når du velger kalk:
For noen er klatring uten kalk det samme som å prøve å få grep på et glatt bananskall. Hvis du er en som svetter mye på fingre og hender, kan kalk gjøre en utfordrende klatreøkt til en du klarer å gjennomføre! Hvis du svetter mye på hendene kan kalk altså hjelpe deg med et bedre grep. Dersom du derimot ikke svetter så mye kan det faktisk være like så greit å klare seg uten kalk.
Er du helt ny i gamet kan det være vanskelig å få godt grep – både på grunn av svetting på fingrene, men også fordi grepstyrken ikke er helt på plass ennå. For å sjekke om du svetter såpass mye at kalk kan forbedre grepet ditt kan du gjøre følgende:
Klatre med kalk på hendene og se hvordan hendene ser ut etterpå. Dersom du ikke lenger har kalk på enkelte områder av hendene kan dette være et tegn på at du svetter på disse områdene og at kalk kan være noe for deg.
PS: Ta godt vare på hendene dine og gi dem en grundig vask og håndkrem etter at du har klatret med kalk.
En liten oppsummering av kalk og klatring;
Bedre grep: Kalk absorberer fuktighet fra hendene og øker friksjonen mellom huden og klatregrepene. Dette gir deg et bedre grep så du kan holde deg fast og ha bedre kontroll mens du klatrer.
Tørre hender = trygghet: Klatring kan få hendene til å svette, spesielt under intense økter. Ved å bruke kalk holder du hendene tørre, noe som reduserer sjansen for at hendene sklir av grepet og gir deg bedre stabilitet og trygghet mens du utforsker klatreveggene.
Bedre opplevelse: Når du har godt grep og tørre hender, kan du fokusere mer på klatringen og mindre på bekymringen for å miste taket. Dette bidrar til å forbedre din klatreopplevelse!
Kalk kan være skadelig for naturen og klatremiljøet.
Løskalk forurenser luften og ødelegger steinvegger og ruter over tid. Flytende kalk kan etterlate en klissete film på klatregrepene som forringer kvaliteten og sikkerheten på ruten.
Kalk tørker ut og irriterer huden.
Overdreven bruk av kalk kan tørke ut og irritere huden slik at den får sprekker. Flytende kalk inneholder ofte alkohol som tørker ut hendene dine. Vi anbefaler derfor alltid at du er like raus med håndkremen etter en klatreøkt som du er med kalken!
Kalk kan irritere lungene.
Selv om du ikke står bøyd over klatreposen og sniffer kalkstøv, så kan kalkstøv i lukkede miljøer – og over tid, irritere lungene og bli et helseproblem.
Kalk er ikke noe du må ha. Kalk kan gi deg den ekstra dytten du trenger for å mestre den utfordrende klatreruta du har jobbet med så lenge, men det kan også oppleves som unødvendig for enkelte. Det handler om å prøve seg frem og finne ut hva som fungerer best for deg og din klatrestil.
Er du helt ny anbefaler vi at du prøver deg både med og uten kalk i klatreveggen. Bruk kalk når du føler behovet for det, følg produsentens anbefalinger og retningslinjene på klatresentrene våre.
Og til sist: ha det gøy!
Vi ses på et av våre klatresentre 😄